Loftuitingen

Asset 54

Zo af en toe wordt er wel eens wat lovends over ons gezegd. We krijgen vaak complimenten van onze gasten en daar zijn we best trots op. Maar we zijn ook trots op goede recensies en onderscheidingen. 

2023

Uit het juryrapport van Gault Millau 2023: “Bij Bouwkunde in de historische binnenstad van Deventer eten we altijd goed. De wijnkaart is uitzonderlijk en het ontspannen enthousiasme en de gastvrijheid van eigenaren chef Pieter van de Pavoordt en wijnexperte Heleen Boom kent bijna geen grenzen. Dineren op het monumentale terrasje is een heerlijke ervaring. We eten dit keer ceviche van zeebaars verrassend in bloemig zuur gegaard met vinaigrette van watermeloen en frisée sla. Geweldig is ook een stukje gebakken zeewolf met een ‘verse’ antiboise en gestoomde kokkels op een bedje van venkelsalade. Tompouce van strudeldeeg met frambozen en mascarpone als waardige afsluiter. Bouwkunde stijgt met stip.”

14 punten van de 20 2 koksmutsjes

2022

Een vraaggesprek met Heleen in NRC, over haar wijnkennis, gastronomie en ons Restaurant: “Het gaat om de mensen met wie je aan tafel zit.”

Lees hier het hele artikel in de NRC van van zaterdag 22 oktober 2022.

Aan Heleen is  de Gault&Millau award van sommelier van het jaar 2022 toegekend. 

Natuurlijk zijn we hier heel erg blij mee, lees hieronder het hele juryrapport.

2021

Restaurant Bouwkunde geselecteerd in de Star Wine List.

Restaurant Bouwkunde is geselecteerd in de Star Wine List. Dat betekent dat ons restaurant  aanbevolen wordt als een uitstekend adres voor wijnliefhebbers!

In de recensie zegt Star Wine list over ons restaurant:

“Walking into Bouwkunde is like walking into your parent’s living room. Owners and hosts Heleen Boom and Pieter van de Pavoordt are the nicest restaurant-couple you can find in this part of the country. A little piece of Burgundy in this Dutch eastern region. The unpretentious but well-executed cuisine is a combination of classic French bistro-food with a contemporary twist trying to bring in as many local and seasonable products as possible.
The restaurant used to host a local theatre and you will find many cultural aspects as part of the decor. Paintings that may not look like much to many are original works of famous Dutch contemporary painters like Gubbels and Heyboer. It is this unpretentious nonchalance, while at the same time knowing exactly what to serve and pour and to whom that makes this restaurant a warm welcoming destination to visit.“

Over de wijnkaart zegt Star Wine list:

Not a day goes by without finding owner and sommelier Heleen Boom with red lipstick, a pearl neckless and on high heels, making her guests feel at home. This Julia Child of the wine world is known as the ’materfamilias’ of the young Dutch sommelier scene. Don’t let that fool you, she works as hard as three youngsters combined.
Her wine list may come across a bit like a ratatouille; it is composed of the finest terroir wines and you will find some of the world’s classics here. Even Coche-Dury, Fourrier, Chave and Clape can be found in this local establishment.
And don’t forget the wonderful South African selection. The wine list is a reflection of Boom’s generous and gracious character. It may not be the most organized, but mathematics is not what you’re here for.”

U kunt de vermelding hier vinden.

Asset 43

2020

Restaurant Bouwkunde heeft voor 2020 de Bib Gourmand weer ontvangen

Michelin geeft deze onderscheiding aan restaurants met een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding, die een driegangenmenu aanbieden voor maximaal €39. In Nederland zijn er momenteel 133 restaurants met deze onderscheiding. Wij vinden het een eer dat wij sinds 2009 jaarlijks in deze rij mogen staan. 

“De goede prijs-kwaliteitverhouding is hier overduidelijk, dat bewijst het scherp geprijsde en aantrekkelijke driegangenmenu. De gerechten zijn eenvoudig maar zeker niet alledaags. Het wijnadvies is al even interessant! “

Een aparte vermelding geeft Michelin ons voor een uitmuntende wijnkaart, wat bij ons tot tevredenheid stemt, omdat wij ons graag met onze wijnen onderscheiden. Heleen en Sjoerd zijn continue op zoek naar mooie betaalbare parels in het enorme wijnaanbod. Natuurlijk ontbreken ook grote namen niet op onze wijnkaart.

Asset 89

De Gault&Millau geeft Restaurant Bouwkunde in 2020 wederom een mooie vermelding. 

Restaurant Bouwkunde wordt in de gids beloond met een koksmutsje en 13,5 punt ofwel de beoordeling goed tot zeer goed restaurant. Ook krijgen we in de gids een hartje, wat betekent dat ons restaurant door de inspecteurs van de Gault&Millau tot de lievelingsadresjes wordt gerekend. Middels een druiventrosje wordt de wijnkaart als uitstekend beoordeeld.

“Bouwkunde is een pareltje in de binnenstad van Deventer. Hier is het heerlijk eten onder de keukenregie van chef Pieter van de Pavoordt. En dat in combinatie met een eenvoudig ogende, maar zeer sterke wijnkaart tegen uitstekende prijzen! Wij genoten tijdens ons bezoek van rauwe langoustines op een gebakken pieterman met wilde spinazie en een volle, geconcentreerde kreeftensaus. Een gerecht met mooie smaken en cuissons. Alle onderdelen zijn aanwezig om van Bouwkunde een van de toprestaurants uit de regio te maken. Hier wil je wel gegeten hebben.”

Asset 89

Vermelding Bouwkunde in Grootspraak (De énige restaurantgids voor wijnliefhebbers)

“Een van onze heerlijke wijnadressen in het oosten des lands, met als ‘gezicht’ de onvermoeibare Heleen Boom. We worden altijd weer vrolijk van de bijzondere wijnkaart van deze geweldige gastvrouw. Bovendien zet ze zich in voor de opleiding van jong (vrouwelijk) talent, heel belangrijk. En met succes als we kijken naar alle vrouwelijke sommeliers die actief zijn.”

“Informele sfeer met goed eten zonder poespas, met natuurlijk een uitstekend glas wijn voor een goede prijs. Kleine menukaart met smaakvolle gerechten. Op de wijnkaart veel flessen van rond de €35. Opvallend is dat vooral ook de duurdere wijnen niet te duur zijn gemaakt. Dat is een verademing. Een uitstekend wijnarrangement vanaf €6,50 per glas, met wijnen buiten de wijnkaart om, die net even anders zijn”.

Asset 89

Vermelding Restaurant Bouwkunde in de Lekker ranglijst 2020

Asset 43

2019

Restaurant Bouwkunde heeft ook voor 2019  de Bib Gourmand weer ontvangen

Asset 89

Gault&Millau waardeert Restaurant Bouwkunde met een vermelding

Gault&Millau beloont Restaurant Bouwkunde met 13 punten, met een hartje voor lievelingsadres, een smiley voor een goede prijs-kwaliteitverhouding en een druiventrosje voor een uitmuntende wijnkaart.

“Pieter van de Pavoordt en Heleen Boom zijn de theater- en uiteraard restauranteigenaars van Bouwkunde. Pieter gebruikt het liefst duurzame en biologische producten. Hij kookt robuust en stoer, maar weet tegelijkertijd ook elegantie in zijn gerechten te brengen.” “Een heerlijk adres met overigens een prachtige wijnkaart.”

Asset 43

2018 en eerder

Gault&Millau award wijnkaart van het jaar 2018!

“Dat kunst, cultuur, gastronomie en wijn sterk verwant zijn bewijst gastvrouw en vinologe Heleen Boom al meer dan dertig jaar. Haar wijnkaart is een voorbeeld voor kleine en grote sommeliers. Natuurlijk is een wijnkaart sowieso een weerspiegeling van iemands interesse, trends, grote en kleine namen, opkomende wijnmakers en educatieve flessen, maar Heleen heeft er ongeveer haar eigen karakteristiek aan gegeven. Ze beschikt over een enorme wijnkennis, die ze graag gedoseerd verteld.”

Asset 43

Prachtige recensie in NRC voor ons restaurant 

Wij ontvingen een prachtige recensie in NRC van 23 oktober 2016! We krijgen een 8 van recensent Joël Broekaert.

“Bij Restaurant Bouwkunde in Deventer wordt lekker gekookt en kundig geschonken.”

“Wanneer je het menu openslaat is het direct duidelijk dat dit niet zomaar een eetgelegenheid is waar je voor de voorstelling even snel een steak frites komt weghakken. Er zitten verrassend leuke dingen tussen, zoals ceviche van schelvis en wang van Baambrugs big in het theatermenu. En verder procureur van gasconnekalf, wilde eend, lamstongetjes, rode poon met kokkels. De wijnkaart beslaat zeven kantjes”. “Klassiek zonder pretenties, soms een elementje te veel, solide gerechten met smaak bereid, uitstekende wijnen.”

Lees de recensie hier.

Asset 43

De 50 invloedrijkste wijnmensen

Wij wisten het al lang, maar Heleen is door Winelife (tijdschrift voor wijnliefhebbers) uitgeroepen tot een van de 50 invloedrijkste wijnmensen. En nee, ons theaterrestaurant bevindt zich niet in Apeldoorn…en ja, Heleen poetst inderdaad wel eens de  wc 🙂

Asset 90

Hallo,

Wilt u zich misschien inschrijven voor onze nieuwsbrief?

U ontvangt dan als eerst onze nieuwe menukaart, met de allerheerlijkste seizoensgerechten en allerlei ander nieuws.

Asset 85