Geschiedenis

Asset 54

Onze geschiedenis

Pieter van de Pavoordt begon veertig jaar geleden met twee kompanen Theater Bouwkunde; een unieke plek voor film, theater, jazz, literatuur en zaalverhuur. De opening van Theater Bouwkunde was in een tijd dat er in Deventer nog niet zo heel veel aanbod was, zeker niet voor mensen die interesse hadden in de meer experimentele podiumkunsten en film.

Asset 102

Na verloop van tijd werd er op de benedenverdieping een cafeetje geopend. Het eerste, echt modern café in Deventer. Niet bruin, maar grijs met de primaire kleuren geel, rood en blauw voerden de boventoon. Pieter, een groot liefhebber van beeldende kunst, hing in de loop der jaren de muren vol met schilderijen en prenten.

Het café zat elke avond stampvol met mensen, met veel feest, gelach en gezang. Na een jaar of twee sloot Heleen Boom, partner van Pieter en toen nog psychiatrisch verpleegkundige, zich aan. De kompanen verdwenen langzaam en Heleen en Pieter gingen, samen met een rits vrijwilligers, door met het theater, dat ondergebracht werd in een aparte stichting.

En in die jaren is er veel gebeurd. Zo werd er, naar aanleiding van een groepsfoto die in het café hing, een zangkoor, het Bouwkundekoor opgericht en het café kreeg zijn eigen volleybalvereniging. Kunstenaars gaven het café maandelijks een metamorfose en de avond van het Nederlandse lied werd groots gevierd. Na de voorstellingen op vrijdagavond werd de theaterzaal omgebouwd tot disco en werd er tot diep in de nacht gedanst.

En ook die tijd veranderde weer. Er werd gestart met een daghap en Heleen ging zich, naast het programmeren en boeken van de voorstellingen voor het theater, steeds meer interesseren voor wijn. Langzamerhand werd er steeds beter gekookt en kon er niet meer gezegd worden dat het een eetcafé was. Bouwkunde was, weliswaar met vallen en opstaan, professioneel geworden en Café Bouwkunde werd Restaurant Bouwkunde. Nadat zoon Max geboren was, pakte Heleen de wijnstudie weer op en er werd er een mooie wijncollectie samengesteld.

Ook de restaurantgidsen kwamen langs en noteerden positieve recensies. Het team werd wat groter, het restaurant werd uitgebreid.  En nu is Restaurant Bouwkunde in de fase dat de jongere garde steeds meer ruimte krijgt om hun kwaliteiten te laten zien. Pieter en Heleen zijn dagelijks vol passie en toewijding te vinden in het restaurant en de keuken en weten zich daarbij geflankeerd door jong en ambitieus team dat zich met evenzoveel toewijding en energie inzet.

Asset 102
Asset 90

Hallo,

Wilt u zich misschien inschrijven voor onze nieuwsbrief?

U ontvangt dan als eerst onze nieuwe menukaart, met de allerheerlijkste seizoensgerechten en allerlei ander nieuws.

Asset 85